Jaki węgiel na mroźną zimę?

0
13

Ceny surowców, a także prądu i gazu rosną w zastraszającym tempie. Węgiel w tym roku może ,,pochwalić się” nieco niższymi podwyżkami cen w porównaniu z gazem, a przynajmniej tak jest w obecnej sytuacji. Surowiec ten stanowi jedno z podstawowych źródeł ogrzewania domostw, dlatego warto przyjrzeć się mu nieco bliżej. Jaki węgiel wybrać? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!

Rodzaje i typy węgla

Do podstawowych rodzajów węgla należą węgiel kamienny i brunatny. Natomiast pozostałymi rodzajami węgla są: torf, antracyt, szungit. Do ogrzewania stosuje się węgiel kamienny, ze względu na wyższą kaloryczność, co jest czynnikiem decydującym, jeśli chodzi o ekonomiczne spalanie i ogrzewanie domu.

W zależności od zawartości części lotnych można mówić o typach węglach. Wspomniana zawartość jest wskazówką informującą o tym, jak długo utrzymuje się płomień, a więc wskazuje również na ekonomiczne aspekty surowca.

Do podstawowych typów, wykorzystujących w piecach domowych i przemysłowych należą:

  • węgiel płomienny typ 31 – charakteryzuje się długim i mocno świecącym płomieniem; zawiera sporo części lotnych, spala się więc ekonomicznie,
  • węgiel gazowo-płomienny typ 32 – podobnie jak typ 31 zawiera dużo części lotnych, jednak w przeciwieństwie do poprzednika, zdolność do spiekania się jest wyższa.

Spiekanie to nic innego jak sklejanie się węgla w bryły. Kolejne typy, czyli 33 (węgiel gazowy), 34 (węgiel gazowo-koksowy), 35 (węgiel ortokoksowy) – i tak, aż do typu 43, nie są stosowane w przypadku gospodarstw domowych, a raczej nie powinny. Każde takie działanie jest bardzo ryzykowne i stwarza zagrożenie zaklejenia się komina i pieca, nie wspominając już o negatywnych skutkach zdrowotnych i środowiskowych.

Kaloryczność węgla

Kaloryczność węgla decyduje o tym, czy spalanie jest efektowne. Skoro wiesz już, jaki typ węgla warto wziąć pod uwagę, pora na słowo o zdolności spalania tego surowca. O tym, czy dany surowiec zaklasyfikujemy jako wysoko kaloryczny, decyduje spalanie, wyrażone w jednostkach MJ/kg:

  • 25-30MJ/kg – węgiel wysokokaloryczny.
  • 20-25 MJ/kg – węgiel średniokaloryczny,
  • 17-19 MJ/kg – węgiel niskokaloryczny.

Wybierając węgiel na zimę, warto wziąć pod uwagę dwa przedstawione powyżej aspekty: typ oraz kaloryczność węgla. Biorąc pod uwagę rosnące ceny oraz wzrost świadomości proekonomicznej, wybierz surowiec, który nie tylko nie przetrzepie Twojego portfela do granic możliwości, ale też nie przysporzy kłopotów, jeśli chodzi o zdrowie i środowisko.

Mamy nadzieję, że powyższy wpis rozjaśnił nieco wybór odpowiedniego węgla na zimę. W razie pytań zapraszamy do kontaktu na rampa-imielin.pl!

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge