Szkło w kuchni – lepsze niż płytki ceramiczne?

0
165

Na kuchennych ścianach powszechnie układa się płytki ceramiczne. Dzięki nim łatwo zachować czystość ścian i ochronić je przed wilgocią związaną z powstawaniem pary wodnej podczas gotowania. Obecnie płytki można zastąpić wieloma materiałami, w tym szklanymi panelami. Czy warto zdecydować się na takie rozwiązanie?

Szklany panel alternatywą dla płytek ceramicznych

Panele szklane do kuchni najczęściej montuje się na ścianie pomiędzy blatem a górnymi szafkami. Choć jest to najpopularniejsze miejsce, w którym się je spotyka, szkło można wykorzystać również w innych miejscach w kuchni – nad zlewem, nad kuchenką gazową lub indukcyjną, a także nad stołem, jeżeli kuchnia pełni również funkcję jadalni.

Panele ze szkła świetnie się prezentują, gdyż odbijają światło i rozświetlają całe pomieszczenie. W małych kuchniach optycznie powiększają przestrzeń, dzięki czemu są chętnie wybierane przez właścicieli mieszkań w budynkach wielorodzinnych. Szkło po zamontowaniu na ścianie pełni takie same funkcje jak ceramiczne płytki – chroni przed zabrudzeniami, wilgocią i tłuszczem. Co ważne, idealnie gładka tafla panelu szklanego do kuchni jest łatwa w czyszczeniu. Brak zakamarków i fug sprawia, że łatwo zetrzeć ze szklanej powierzchni każde zabrudzenie. Panele można czyścić przy pomocy dowolnych detergentów.

Atutem szklanych paneli kuchennych jest ich dekoracyjność. Na szkle można umieścić dowolną grafikę, która ozdobi całe pomieszczenie. Jeżeli nie przepada się za grafikami, można zdecydować się na panele szklane do kuchni bezbarwne lub mleczne. W przypadku paneli bezbarwnych możliwe jest wyeksponowanie ciekawej tapety na ścianie bądź eleganckiej farby ściennej z dodatkiem brokatu.

Panele odporne na wysokie temperatury

W przypadku paneli szklanych do kuchni szczególną wagę powinno się przyłożyć do odporności na temperatury. W okolicach piekarnika czy płyty indukcyjnej zalecane jest montowanie paneli ze szkła hartowanego, które jest odporne na wysokie temperatury. Jeżeli wybierze się panel ze zwykłego szkła, może ono pęknąć w czasie gotowania lub po uruchomieniu piekarnika. Nad zlewem lub w okolicy szafek kuchennych można zdecydować się na zwykłe panele.

Szkło hartowane jest droższe niż szkło zwykłe, jednak w przypadku paneli kuchennych nie powinno się oszczędzać. Pęknięcie źle dobranego panelu wiąże się bowiem z dużymi kosztami jego wymiany oraz z utrudnionym korzystaniem z kuchni. Przez czas kiedy na ścianie nie będzie szklanej osłony, ściana może zostać zabrudzona, co będzie widoczne, jeżeli szklane panele są przeźroczyste.

Ocena

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge